Home Trening Trening programi BODYWEIGHT – TRENING SA TEŽINOM VLASTITOG TIJELA
BODYWEIGHT – TRENING SA TEŽINOM VLASTITOG TIJELA

BODYWEIGHT – TRENING SA TEŽINOM VLASTITOG TIJELA

4.15K
0

Mnogi su uvjereni da bez teretane, sprava i rekvizita je naprosto nemoguće graditi mišiće. Da li je to uistinu tako?

Nije. Naravno, teretana i rekviziti imaju svoje prednosti i zasigurno pridonose razvitku, jačanju i rastu mišića no isto tako efikasan može biti bodyweight trening, tako zvani trening u kojemu koristimo isključivo težinu vlastitog tijela.

Kome je namijenjen?

Možete ga raditi bilo gdje (kući, u parkovima …), stoga je vrlo pogodan, ne samo za ljude koji jednostavno nemaju vremena za odlazak u teretanu ili nemaju pristup jednoj, već i za vježbaće koji svakodnevno treniraju isključivo u teretani: mijenjajući rutinu i dodavajući različite principe vježbanja će jako pozitivno utjecati na napredak.

 BODYWEIGHT – TRENING SA TEŽINOM VLASTITOG TIJELA

Kako povećavati opterećenje?

Jedna od stvari koje se trebate držati kada radite bodyweight trening je da s vremenom morate povećavati opterećenje. Sad, pitate se, kako povećati opterećenje ako radite npr. sklekove? Vrlo jednostavno, postoje milijun varijanti skleka od najlakših do najtežih. Opterećenje možete povećati na način da noge stavite na uzvišenu površinu ili da radite eksplozivne sklekove (s pljeskom i slično). Kad dostignete i tu razinu uvijek možete ih raditi sa nogama na zidu dok ne dođete do pozicije stoja na rukama pa ih pokušajte raditi na taj način. Dakle, UVJEK možete otežati vježbu. Kod nekih vježbi je to malo teže jer bi bilo potrebno dodavati dodatno opterećenje (kao kod dipseva), no i za to postoji rješenje. Vrlo jednostavno povećajte intenzitet samom treninga smanjivanjem pauza između vježbi ili dodavanjem kružnog treninga bez pauze između određenih vježbi.

Koje vježbe spadaju pod bodyweight?

Sve vježbe u kojima koristimo isključivo težinu vlastitog tijela a ima ih zaista puno, sve varijante trbušnjaka i sklekova, izdržaj na lakovima, izdržaj u čučnju, čučnjevi, iskoraci, sprintevi, skokovi, dipsevi, zgibovi, marinci (burpees), penjač…

BODYWEIGHT-vježbe

Primjer treninga:

KRUG 1

 • ”Dijamant” sklekovi: 5 serija 20 ponavljanja
 • Jumping jacks: 60 sekundi
 • Ruski twist: 5 serija 20 ponavljanja
 • Jumping jacks: 60 sekundi

KRUG 2

 • Penjač: 5 serija 30 ponavljanja
 • Marinci: 5 serija 10 ponavljanja
 • Podizanje nogu: 5 serija 20 ponavljanja
 • Plank (izdržaj na laktovima): 60 sekundi

KRUG 3

 • Iskoraci 5 serija 20 ponavljanja
 • Skolpke 5 serija 15 ponavljanja
 • Sklekovi: 5 serija 20 ponavljanja
 • Sprint: 30 sekundi

 

(4150)

Erika Kraljević Moje ime je Erika Kraljević. Već od malih nogu rodila se moja ljubav prema sportu, zdravom životu i fitnessu. Zadnjih par godina se time ozbiljnije bavim. Već sam godinu dana dio treniraj.me tima, te pišem za našu web i facebook stranicu, gdje svakodnevno komuniciramo s ljudima iz cijele Hrvatske a i šire, dajući im savjete i motivaciju. Želja nam je potaknuti što više ljudi da počnu razmišljati i brinuti se o svom tijelu i zdravlju. Iza nas stoje puno zadovoljnih klijenata, te zaista me uveseljava što možemo učini promijene, makar one bile male.

LEAVE YOUR COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *