Home Prehrana CIJENA BODYBUILDING PREHRANE
CIJENA BODYBUILDING PREHRANE
0

CIJENA BODYBUILDING PREHRANE

3.34K
0

Prehrana igra važnu ulogu u bilo kojem sportu, a posebice u fitnessu i bodybuildingu za koje se smatra kako su to sportovi discipline i samokontrole. Za optimalan rezultat u teretani potrebne su svima poznate tri stavke: prehrana, trening i odmor. Bez poštivanja neke od tih stavki rezultati će sigurno ispaštati. Ipak, prehrana čini barem 70% uspjeha stoga ona je ključ na putu do dobrog izgleda. Uz naporne i redovite treninge rezultati se mogu postići no oni će bez pravilne prehrane biti svedeni na minimum. Dobar izgled svakako bi trebao svima biti poticaj ali ne smijemo zanemariti i aspekt zdravlja koje mora biti na prvom mjestu. Bez izbalansirane prehrane sa lošim omjerom makronutrijenata (bjelančevine, ugljikohidrati i masti) i u nedostatku mikronutrijenata (vitamini i minerali), zdravlje može biti ozbiljno narušeno. Prepreka ka zdravoj prehrani kod mnogo ljudi jesu financije. S ovim tekstom želimo pokazati da zdrava prehrana ne mora biti skupa i da bjelančevine koje su najbitnije za mišićni rast nisu financijski nedostupne. Plan prehrane koji smo pripremili odnosi se na mušku osobu od 80 kilograma kojoj je cilj dobivanje mišićne mase. Razlika u troškovniku bila bi minimalna i za mušku osobu od 90-100 kg kojoj je cilj gubiti potkožno masno tkivo te istovremeno zadržati postojeću mišićnu masu. Također, ženskoj osobi potreban je još manji budžet od ovoga kako bi zadovoljila svoje dnevne potrebe nutrijenata.

OBROK 1 CIJENA
80g zobenih pahuljica 0,80 kn
1 mjerica whey proteina (myprotein) 3 kn
SVEUKUPNO:

3,90 kn

OBROK 2 CIJENA
200g svinjskih jetrica 2 kn
200g kuhanog krumpira 0,35 kn
SVEUKUPNO:

3,90 kn

OBROK 3 CIJENA
200g pilećih prsa 6 kn
100g riže 0,90 kn
100g povrća 1 kn
SVEUKUPNO: 7,90 kn
OBROK 4 CIJENA
4 jaja 4 kn
100g povrća 1 kn
SVEUKUPNO: 5 kn
OBROK 5 CIJENA
250g posnog sira 4,50 kn
1 žlica bućinog ulja 0,70 kn
SVEUKUPNO: 5,30 kn
OBROK 6 POST WORKOUT MEAL (u dane treninga) CIJENA
1 mjerica whey proteina + glukoza (20g) 3,50 kn
UKUPNO: 28,85 kn
2200 kcal, 205 UH, 57 M, 206 P

treningOvo je primjer jelovnika za dan kada imamo trening. U dane bez treninga ukupni trošak ovih namirnica iznosio bi 25,25 kn jer ne bi bilo PWM obroka. Kod ovakvog jelovnika idealno bi bilo kada bi se TRENING odradio između 1. i 2. obroka ili između 2. i 3. obroka jer u tim obrocima imamo ugljikohidrate koji su nam bitni za snagu. Nakon treninga slijedi PWM obrok, koji se u jelovniku nalazi na posljednjem mjestu kao bonus obrok ali ga konzumiramo isključivo nakon treninga, te potom idu redom preostali obroci s jelovnika.

Za uspjeh nije nužan whey protein ali ga mi koristimo iz praktičnih razloga, a zamjena za whey protein mogu biti bjelanjci. Svinjska i pileća jetrica iznimno su bogat, a jeftin izvor proteina. Uz krumpir, rižu i zobene pahuljice, kao izvor ugljikohidrata možete koristiti i tjesteninu. Za doručak možete primjerice smanjiti količinu zobenih pahuljica i ubaciti neko voće. Za zadnji obrok uz posni sir kombinirajte i neke druge izvore zdravih masnoća. Dobar izbor uz bućino ulje su maslinovo ulje, lanene sjemenke ili orašasti plodovi.

Ukupni trošak može biti još i manji ukoliko redovito pratite akcije. Jedna mjerica whey proteina (myprotein) može biti 2 kn ukoliko kupite whey bez okusa u većem pakiranju. Također, potrudite se naći mjesto gdje pileća prsa koštaju 27-31 kn/kg te ih doma sami isfiletirajte. Na taj način uštedjet ćete mnogo novaca obzirom da pileći file po trgovačkim centrima doseže cijenu i do 60 kn/kg. Što se tiče jaja, najbolja su domaća koja se mogu naći na tržnicama i čija cijena je 1kn/komad za razliku od jaja kaveznog uzgoja koja se prodaju po prehrambenim dućanima, a u pravilu su još i skuplja (1,40kn/komad). Kada bi ovaj jelovnik izračunali na mjesečnoj bazi trošak bi nas izašao oko 900 kuna.

Nekome će se činiti puno ali sjetite se da u svakom slučaju, nešto jesti morate. Stoga, trošak vas ne ispadne čistih 900 kuna nego možda 200-300 kuna više nego prije. Ali u praksi, ovaj način prehrane na kraju ispadne jeftiniji jer ne sadrži mnoštvo slatkiša, sokova i drugih namirnica koje se inače redovito konzumiraju.

Cilj ovog teksta bio je ukazati da zdrava prehrana, zdrav način života i dobar izgled kao posljedica toga dvoje, nisu nedostižni i da vam uz malo odricanja, truda i volje, ovo može postati lifestyle. Uzmite u ruke kataloge, pratite akcije i krenite odmah ostvarivati svoje snove.

[1-click-image-ranker]

(3338)

Mijo Žarko Moje ime je Mijo Žarko. Trenutno sam student završnih godina teologije te filozofije i religijskih znanosti. Sportom, točnije nogometom bavim se od svoje šeste godine. Prošao sam školu nogometnog kluba Inter Zaprešić gdje sam se zadržao do svoje 16. godine, a nakon toga posvetio sam se školovanju te sam nogomet nastavio igrati u niželigaškim klubovima. Već tokom srednje škole razvio sam ljubav prema nutricionizmu i fitnessu pa rado čitam literaturu iz područja prehrane ali i treninga te općenito ljudskog tijela. Cilj mi je, uz daljnu edukaciju i osobni razvitak, prenošenje stečenog znanja i na druge ljude.