Home Prehrana Suplementi DODACI PREHRANI KOJI VAM TREBAJU
DODACI PREHRANI KOJI VAM TREBAJU
0

DODACI PREHRANI KOJI VAM TREBAJU

2.34K
0

Kada su u pitanju dodaci prehrani, sigurno se pitate koji vam suplementi trebaju, za što služi svaki pojedini suplement, kako maksimalno izvuć benefite iz onih koje možda već koristite i na koncu trebaju li vam oni uopće da biste postigli rezultate. Donosimo pregled najpopularnijih suplemenata te ukratko o svakome od njih.

Prvi i najpopularniji suplement je dakako whey protein.

Whey protein

whey-protein

 

Whey protein, odnosno protein sirutke nakon treninga je najpraktičniji i možda najbolji obrok zbog brzine svoje apsorpcije te količine hranjivih stvari koje sadrži, a koje su prijeko potrebne nakon napornih treninga kako bi se mišići oporavili. Proteini su gradivni elementi mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa i sastavni su djelovi svake stanice. Izgrađeni su od aminokiselina, a za mišićni rast posebno su važne aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) – valin, leucin i izoleucin kojih u whey proteinu ne nedostaje. Također, ne nedostaje niti glutamina, aminokiseline koja čuva stečenu mišićnu masu, pospješuje stvaranje nove te vas čuva od raznih bolesti jačajući vaš imunitet. Whey protein je svakako najisplativija investicija među suplementima, a više o njegovim benefitima možete pročitati ovdje – Whey Protein.

Kreatin

kreatin

Ovaj suplement sve više je popularniji na tržištu i mnogi će reći da to nije bez razloga. Kreatin je organski spoj i prirodno je prisutan u ljudskom tijelu te sudjeluje u opskrbi mišića energijom. Prisutan je i u hrani i to najviše u svježem crvenom mesu. Aktivnijim vježbačima to nije dovoljno pa posežu za dodatnim izvorom kreatina računajući na porast snage i mišićne mase. Kreatin kao suplement možete koristiti na dva načina.

Prvi način je da tjedan dana uzimate dozu od 15-20 grama dnevno (faza punjenja), a nakon toga po 5-10 grama dnevno (faza održavanja).

Drugi način je da kroz duži period konzumirate kreatin po 5 grama dnevno(dakle bez faze punjenja) i to se pokazalo kao bolje rješenje jer ne morate raditi pauzu od nekoliko tjedana – što je slučaj sa prvim načinom – niti je dokazano da vježbači ostvaruju bolje rezultate konzumirajući ogromne količine kreatina prvih tjedan dana.

Kada je najbolje uzimati kreatin – ujutro, prije, tokom ili poslije treninga?

Puno je različitih tvrdnji no mi preporučujemo da popijete 5 grama kreatina nakon treninga, ali nećete pogriješiti ako to učinite prije treninga. Kreatin neće djelovati jednako na svakoga i ne treba imati prevelika očekivanja od njega. Ukoliko ne napredujete sa snagom neko vrijeme onda vam ga preporučujemo – pošto je kreatin prirodno prisutan u ljudskom tijelu potpuno je bezopasan po zdravlje. A ukoliko to nije slučaj, novce je pametnije uložiti u hranu i whey protein.

Glutamin

glutamin

Prvotna namjena glutamina je da spriječi kataboličke procese u tijelu (razgradnja mišića) do kojih dolazi uslijed velikih napora pri treninzima visokog intenziteta. Trening visokog inteziteta predstavlja veliki stres za ljudsko tijelo te su brojne studije pokazale da se u svim vrstama stresa (trening, dijeta, bolest, glad), količina glutamina u tijelu drastično smanjuje. Također, uz razgradnju mišića, nedostatak glutamina u tijelu izaziva slabljenje imunološkog sustava i sporiju regeneraciju. Rezultat svega toga je pad snage, odnosno lošija sportska izvedba. Glutamin je također i najzastupljenija slobodna aminokiselina sa preko 60% prisutnosti u mišićima, stoga ne čudi kako se proizvođači različitih vrsta proteina vole pohvaliti sa količinom glutamina koji njihov proizvod sadrži. Ovo je jedan od suplemenata koje ćemo vam uvijek rado preporučiti i s kojim nećete promašiti bez obzira u kojoj ste fazi treniranja.

Bcaa

bcaa

Na engleskom BCAA znači branch chained amino acids, odnosno aminokiseline razgranatog lanca. To su valin, leucin i izoleucin i one su esencijalne aminokiseline koje naše tijelo ne može samo sintetizirati. BCAA je suplement koji je učinkovit u očuvanju mišićne mase i stvaranju nove. No ove tri aminokiseline sastavni su dio whey proteina kao i svih drugih životinjskih proteina stoga ukoliko niste na visokoj sportskoj razini, a budžet vam je ograničen, nedostatak ovog suplementa nećete osjetiti.

Multivitamini

vitaminiOvo je definitivno suplement koji se mora naći u vašem domu bez obzira jeste li vježbač ili niste. O vitaminima i mineralima jako malo se govori ali je činjenica da je današnja moderna prehrana zaista siromašna vitaminima i mineralima. Dakako da ih je bolje unositi putem hrane(voća i povrća), ali često puta zbog mnoštva različitih faktora to nismo u mogućnosti, ili nismo u mogućnosti unositi koliko bi trebalo, pa je suplementiranje vitaminima i mineralima obavezno.

 

 

L Karnitin

l-karnitin1

To je prirodni dodatak prehrani koji je već prisutan u ljudskom tijelu, a proizvodi se u jetri i bubrezima. Ima brojne funkcije u organizmu, a
svakako je najpoznatija njegova uloga prenošenja masnih kiselina do mitohondrija gdje bivaju oksidirani za proizvodnju energije. Ovo je suplement koji vam neće odmoći u vašem naumu da smršavite, štoviše, veliki broj provedenih istraživanja pokazuju njegove blagotvorne učinke, no ukoliko se zdravo ne hranite i redovito ne vježbate, nećete imati nikakve koristi od njega. Stoga, po našem mišljenju, ovo je suplement koji vam najmanje treba, hrana je najbolji fat burner.

Cla

CLAOdnosno konjugirana linolska kiselina prirodna je polinezasićena masna kiselina, a nalazi se u mesu i mlječnim proizvodima. Glavna zadaća ove kiseline jest poticanje glukoze na opskrbu energijom i izgradnju mišića umjesto da se pretvara u masnoću. Većina dosadašnjih istraživanja pokazuju da CLA doista smanjuje masnoće u tijelu i pojačava metabolizam ali kao što smo napisali u odlomku iznad, najbolje ćete smanjiti masnoće i pojačati metabolizam hranom bogatom bjelančevinama, mikronutrijentima(vitamini i minerali) i vlaknima. No ukoliko želite pokušati s jednim od ova dva suplementa, prednost ipak dajemo CLA.

 

Gaineri

GAINERINajpopularniji suplement za one koji žele povećati mišićnu masu. Uz weight gainere često se vežu insinuacije da su puni šećera i da su oni najgora opcija za one koji žele povećati masu. Gaineri su u načelu spoj proteina i ugljikohidrata, a cijenovno su povoljniji od whey proteina. Nisu svi gaineru loši i ne koriste svi iste izvore ugljikohidrata. Nažalost postoje neki koji imaju katastrofalan omjer sa premalo proteina, a previše ugljikohidrata ,pa je jako važno čitati deklaracije i znati što točno kupujete.

(2338)

Mijo Žarko Moje ime je Mijo Žarko. Trenutno sam student završnih godina teologije te filozofije i religijskih znanosti. Sportom, točnije nogometom bavim se od svoje šeste godine. Prošao sam školu nogometnog kluba Inter Zaprešić gdje sam se zadržao do svoje 16. godine, a nakon toga posvetio sam se školovanju te sam nogomet nastavio igrati u niželigaškim klubovima. Već tokom srednje škole razvio sam ljubav prema nutricionizmu i fitnessu pa rado čitam literaturu iz područja prehrane ali i treninga te općenito ljudskog tijela. Cilj mi je, uz daljnu edukaciju i osobni razvitak, prenošenje stečenog znanja i na druge ljude.