GLUTAMIN
0

GLUTAMIN

311
0

Glutamin spada u kategoriju neesencijalnih aminokiselina što znači da ju je ljudsko tijelo sposobno samo proizvoditi. Neki smatraju da je glutamin uvjetno neesencijalna aminokiselina jer kod osoba sa povećanom razinom tjelesne aktivnosti (bilo profesionalaca ili rekreativaca), količina glutamina koju tijelo proizvede nije ni približno dovoljna. Glutamin je također i najzastupljenija slobodna aminokiselina sa preko 60% prisutnosti u mišićima, stoga ne čudi kako se proizvođači različitih vrsta proteina vole pohvaliti sa količinom glutamina koji njihov proizvod sadrži.

Prvotna namjena glutamina je da spriječi kataboličke procese u tijelu(razgradnja mišića) do kojih dolazi uslijed velikih napora pri treninzima visokog intenziteta. Trening visokogbaterry glutamin intenziteta predstavlja veliki stres za ljudsko tijelo te su brojne studije pokazale da se u svim vrstama stresa (trening, dijeta, bolest, glad), količina glutamina u tijelu drastično smanjuje. Također, uz razgradnju mišića, nedostatak glutamina u tijelu izaziva slabljenje imunološkog sustava i sporiju regeneraciju. Rezultat svega toga je pad snage, odnosno lošija sportska izvedba. Veće količine glutamina potiču povećanje mišićne mase i smanjenje masnih naslaga, no nemojte se ipak zavaravati i smatrati ovu aminokiselinu čudotvornom. Ona do izražaja dolazi tek kada se kombinira sa drugim suplementima, a posebice kada je kompletna prehrana sređena. Suplementi sa kojima je poželjno kombinirati glutamin su whey protein, brzi ugljikohidrati i aminokiseline. Možete ga koristiti prije, tijekom i/ili nakon treninga po 5-10g.

John Welbourne je u svome istraživanju dokazao da glutamin korišten nakon treninga razbija mliječnu kiselinu koja se skuplja u mišićima nakon intenzivnog treninga. Također je dokazao da već i dva grama glutamina konzumirana oralno nakon treninga utječu na povećanje razine plazma bikarbonata i hormona rasta koji povećavaju sposobnost organizma da se riješi nakupljene mliječne kiseline.
Drugo istraživanje koje je proveo anesteziolog iz SAD-a, Scott Connelly, vršilo se nad bolesnicima sa težim opeklinama koji su brzo gubili bjelančevine u tijelu. Conelly je primijetio da glutamin ne samo da zaustavlja taj proces, nego i potiče sintezu novih bjelančevina. Conelly je razvio proizvod koji je potpomagao prehranu oboljelih u periodu nakon operacije, a ključan sastojak tog proizvoda pokazao se upravo glutamin.
glutamin proteini.siDobro je znati da postoje dvije vrste ovog suplementa, a to su peptidi glutamina i L-glutamin. Ako je vjerovati dosadašnjim istraživanjima, peptidi glutamina su stabilniji i tijelo ih lakše prihvaća. Osim proizvoda s kojima ćete glutamin kombinirati, kod biranja ovog suplementa najvažniji je način njegove apsorpcije. Ako ga kupujete u obliku praha, kapsula i tableta, L-glutamin je tada bolji izbor. No kako je glutamin nestabilan, treba ga izbjegavati u gotovim napitcima koji sadržavaju L-glutamin te se u tom slučaju opredijeliti za glutamin peptide.

Što se tiče nuspojava, osim nekoliko primjera gdje su konzumenti osjetili gorčinu u ustima prilikom korištenja glutamina, nije zabilježen niti jedan drugi slučaj te je korištenje ovog dodatka prehrani sigurno. Ipak, ne preporuča se uzimanje više od 40g glutamina dnevno.

Početna cijena za ovaj suplement za količinu od 500g je otprilike 105kn (Proteini.si), a može narasti i do 320kn(Labrada) za istu gramažu pa i više. Kao što smo već ranije napisali, ova aminokiselina potiče mišićni rast i smanjenje masnih naslaga, čuva vas od različitih bolesti i alergija ali ipak sama po sebi nije čudotvorna. Njen učinak ćete najbolje osjetiti kada su svi makronutrijenti u vašoj prehrani zadovoljeni i prilagođeni vašem tipu tijela, cilju i treningu!

(311)

Mijo Žarko Moje ime je Mijo Žarko. Trenutno sam student završnih godina teologije te filozofije i religijskih znanosti. Sportom, točnije nogometom bavim se od svoje šeste godine. Prošao sam školu nogometnog kluba Inter Zaprešić gdje sam se zadržao do svoje 16. godine, a nakon toga posvetio sam se školovanju te sam nogomet nastavio igrati u niželigaškim klubovima. Već tokom srednje škole razvio sam ljubav prema nutricionizmu i fitnessu pa rado čitam literaturu iz područja prehrane ali i treninga te općenito ljudskog tijela. Cilj mi je, uz daljnu edukaciju i osobni razvitak, prenošenje stečenog znanja i na druge ljude.