Home Trening Trening savjeti ISTOPI MASTI I OBLIKUJ TIJELO UZ OVA 5 PRAVILA!
ISTOPI MASTI I OBLIKUJ TIJELO UZ OVA 5 PRAVILA!

ISTOPI MASTI I OBLIKUJ TIJELO UZ OVA 5 PRAVILA!

1.72K
0

Čini se, kako je zaista cilj svakoga biti ”velik”, sagraditi velike mišiće i istovremeno imati mišićnu definiciju. No, naše tijelo ne misli baš tako: tužna istina je da je našem tijelu puno lakše skladištiti mast nego gubiti je.
U situacijama kada pokušavamo gubiti masno tkivo tijelo se neprestano bori protiv toga, zato je vrlo težak proces doći do definicije za kojom težimo, pogotovo kada paralelno s tim pokušavamo dobiti mišićnu masu, no uz ovih par savjeta možete si olakšati muke.

Pravilo broj 1.

Treniraj 3 do 5 puta tjedno

Više mišića znači veća potrošnja kalorija, a veća potrošnja kalorija znači unos veće količine hrane bez straha od debljanja. Pa kako drugačije dobiti mišićnu masu nego vježbanjem s utezima; ne trenirajte više od sat vremena i neka trening bude intenzivan! Tempo s kojim vježbate neka bude umjeren i spor, bitno je ”osjetiti mišić” i fokusirati se na njegovu kontrakciju dok vježbamo. U treningu obavezno uključite osnovne vježbe kao što su mrtvo dizanje, bench, zgibovi, čučnjevi, dipsevi…
Navedene vježbe uključuju veliki broj mišića i time ćemo potaknuti lučenje hormona rasta i testosterona, koji su zaduženi za rast mišića i njihov razvoj.

Pravilo broj 2.

Povećaj opterećenje

Tijelo neće graditi mišićnu masu ako mu ne dokažete da je to potrebno! Ako mislite uzeti uteg u ruke i odraditi 10 ponavljanja zijevajući i tipkajući u mobitel i time sagraditi neke mišiće, varate se. Opterećenje mora biti veliko, to jest mora biti teško i bolno, morate osjetiti vlastiti mišić kako ”vrišti”, tad ćemo oštetiti mišićna vlakna i natjerati ih da rastu i obnavljaju se.

Pravilo broj 3.

Zdrava prehrana

Za sagraditi kuću ne tabate samo radnike već i materijal, tako i kod gradnje mišićne mase trebate uz trening trebate kvalitetnu hranu. Hrana je izuzetno bitna jer bez nje nema apsolutno ništa, možete vježbati i odraditi trening kako treba, ali ako ne opskrbite tijelo s onim što mu je potrebno neće napredovati i dobiti na mišićnoj masi. Bitno je unijeti sve makronutrijente: bjelančevine, ugljikohidrate i masti. Dnevna količina bjelančevina koju trebate iznosi 1.5 – 2 grama po tjelesnog težini za žene, a za muškarce bar 2.5 do 3 grama po tjelesnoj težini. To znači ako ste muškarac od 80 kilograma bilo bi idealno unositi 240g proteina kroz cijeli dan.

Pravilo broj 4.

Osiguraj sebi idealnu suplementaciju

Vrlo često je zaista teško dati tijelu sve što mu je potrebno isključivo kroz prehranu, zato postoje dodatci prehrani i suplementacija koji nisu neophodni, ali uvelike pomažu i utječu na napredak. Tijekom treninga je preporučljivo koristiti proizvode bogate BCCA aminokiselinama i glutamina, spriječit ćemo katabolizam i omogućiti mišićima da se oporave od treninga. Whey protein zajedno sa nekim izvorom brzih ugljikohidrata (glukoza, dekstroza) se preporučaju odmah nakon treninga jer se brzo apsorbiraju u mišić i sprječavaju katabolizam nakon treninga.

Pravilo broj 5.

Odmori

Zapravo najhitnija stvar od svega! Zašto? Jer mišići ne nastaju u teretani već u procesu regeneracije, to jest kada odmaramo. Nekada je zaista pametno odabrati odmor umjesto treninga, pogotovo ako se osjećate upaljeno i umorno. Nećete imati više rezultata ukoliko trenirate više, vrlo često to može biti kontraproduktivno i dobiti ćete upravo suprotno – gubitak mišića. San je također vrlo bitan, dok spavamo dolazi do lučenja hormona rasta: osigurajte sebi bar 7 sati zna!

(1719)

Erika Kraljević Moje ime je Erika Kraljević. Već od malih nogu rodila se moja ljubav prema sportu, zdravom životu i fitnessu. Zadnjih par godina se time ozbiljnije bavim. Već sam godinu dana dio treniraj.me tima, te pišem za našu web i facebook stranicu, gdje svakodnevno komuniciramo s ljudima iz cijele Hrvatske a i šire, dajući im savjete i motivaciju. Želja nam je potaknuti što više ljudi da počnu razmišljati i brinuti se o svom tijelu i zdravlju. Iza nas stoje puno zadovoljnih klijenata, te zaista me uveseljava što možemo učini promijene, makar one bile male.

LEAVE YOUR COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *