Home Prehrana Savjeti o prehrani JEDNA JEDNOSTAVNA STVAR KOJU TREBATE UČINITI KAKO BI IZBJEGLI BLAGDANSKO DOBIVANJE KILOGRAMA
JEDNA JEDNOSTAVNA STVAR KOJU TREBATE UČINITI KAKO BI IZBJEGLI BLAGDANSKO DOBIVANJE KILOGRAMA

JEDNA JEDNOSTAVNA STVAR KOJU TREBATE UČINITI KAKO BI IZBJEGLI BLAGDANSKO DOBIVANJE KILOGRAMA

648
0

Ako brzinski potražite po Internetu pojmove poput ”Kako spriječiti blagdanske kilograme”, naići ćete na brdo rezultata (90.100) vezano uz tu temu. I svaki od rezultata dati će različite smjernice, neki samo 4 savjeta, neki 10, pa zašto ne onda i 30 i više?

No, šalu na stranu, ali činjenica je da ne trebamo 10, 20 ili 30 različitih načina kako bi spriječili blagdansko dobivanje kilograma. Naravno da je dobro imati listu stvari koje treba imati na umu, ali istina je da ćemo većinu vjerojatno samo pročitati i zaboraviti.

Međutim, što ako postoji način koji će vam dozvoliti da uživate u hrani koju želite jesti, pijete pića koja želite piti i uživate u vremenu provedenom s najbližima bez ikakvog osjećaja krivnje? I to način koji zapravo nema nikakve veze s hranom.

Dakle, što je to nešto što moramo činiti kako bi spriječili dobivanje na kilogramima tijekom blagdana?

Ne smanjujte i ne preskačite treninge.

tijekom-blagdana

Sljedeće ne vrijedi za svakoga, ali evo ukratko što se događa tijekom blagdana.

Negdje sredinom studenog: svi su uzbuđeni što je prosinac sve bliže.

Početak prosinca: započinje božićno raspoloženje, božićna muzika se počinje svirati svugdje, a lijenost se polako razvija i postaje sve veća.

Sredina prosinca do Nove Godine: lijenost je u potpunosti prisutna, a prehrana koja je do ovog trenutka bila koliko-toliko kontrolirana, sada izmiče kontroli u potpunosti. Također, treninzi padaju u drugi plan pošto nam je puno zabavnije družiti se s obitelji, prijateljima ili samo uživati u čarima vlastitog doma. Sve manje treniramo, a sve više počinje prevladavati razmišljanje kako ćemo se vratiti treninzima nakon Nove godine.

1. siječnja: Mamurni ste, ne osjećate se najbolje jer niste vježbali otprilike dva tjedna i ne možete dočekati trenutak kada ćete ponovno kročiti u teretanu.

Zvuči poznato? Ako ne, znači da ste daleko ispred velike većine, ali ako vam ovo zvuči itekako poznato sve što trebate znati je da morate nastaviti trenirati normalno kao u bilo koje doba godine. Nemojte preskakati treninge.

Nije nužno da preskačete i izbjegavate svu finu hranu koja nas čeka za blagdane jer uopće se o tome ne radi ovdje. Nemojte jesti manje. Jer nema smisla. Blagdani su i izbjegavanje maminih najfinijih kolača vam sigurno nije ni na kraj pameti. A i na kraju, i kolači su ipak hrana, pa zašto se ne bi počastili njima barem jedanput u godini?

kalorije

Jednostavna znanost

Sve se svodi na kalorije. A kao što već i sami znate, kalorije su nam bitne. Jer su upravo one odlučujući faktor u procesu mršavljenja.

Ako niste upoznati kako to funkcionira ili se samo trebate podsjetiti, evo par osnovnih stvari koje morate imati na umu;

  1. Ako želite održati vašu tjelesnu masu, morate unositi isti broj kalorija koliki broj kalorija trošite – govorimo o potrebnom dnevnom unosu za održavanje tjelesne mase.
  2. Ako želite sagorjeti višak potkožnog masnog tkiva, morate unositi manje kalorija nego što ih trošite – kalorijski deficit.
  3. Ako želite izgraditi mišićnu masu, morate činiti upravo suprotno – kalorijski suficit.

Dakle, ako želite izgubiti kilograme morate biti u kalorijskom deficitu. Postoje tri načina kako to možete postići: kroz prehranu, kroz vježbanje ili kroz kombinaciju jednoga i drugoga. Drugim riječima, morate jesti manje ili više vježbati ili u krajnjem slučaju oboje. U 90% slučajeva, ljudi biraju treću opciju jer prehrana i vježbanje ipak idu ruku pod ruku.

No, što se dogodi kada iz jednadžbe izdvojite parametar ”unosite manje”? Što ako, tijekom blagdana, održavanje nižeg unosa kalorija postoje gotovo nemoguća misija s obzirom na svu hranu i piće koja vreba na svakom koraku?

Upravo tu, vježbanje dolazi kao naručeno.

Dakle, i dalje je itekako moguće jesti što želite, a da pritom ostanete u formi. Jedino na što morate paziti i ciljati je da održite kalorijsku ravnotežu. Možda tako nećete izgubiti niti jedan kilogram, ali barem nećete niti dobiti ni jedan.

Detaljnije, postoje tri slijeda koje vaše fitness putovanje može zadesiti tijekom blagdana:

vježbanje

Scenarij #1 (ekstreman): Jedete puno više nego inače, ali i vježbate puno više nego inače

Upravo na taj način, balansirajući kalorije koje konzumirate s većom tjelesnom aktivnošću, balansirate vaš energetski unos, odnosno održavate kalorijsku ravnotežu.

Na primjer, u normalnim uvjetima vježbate 3x na tjedan. A tijekom blagdana odlučite vježbati 5x na tjedan kako bi istopili onaj višak kalorija koje ste unijeli putem kolača. Poprilično jednostavno, zar ne?

Scenarij #2 (realističan): Jedete malo više nego inače, vježbate kao inače

Ako samo malo više unosite nego što to zahtijeva vaš izračunat energetski unos prema vašim ciljevima, a ipak se držite vašeg normalnog plana treniranja stvorit ćete kalorijsku neravnotežu. Ali ne tako jako izraženu.

Je li ta neravnoteža dovoljna da nabijemo par kilograma viška? U najviše slučajeva ne. Jer potrebno je puno više od noći-dvije prejedanja kako bi se stvorio taj višak u našem tijelu.

Scenarij #3 (ne preporuča se): Jedete puno više nego inače, a preskačete vaše treninge

Upravo ste pojeli ogromnu porciju hrane i odlučili ste se malo odmoriti na kauču uz obitelj. Problem? Nikako. Ali problem nastaje kada to postane vaša svakodnevica u periodu blagdana. Jedan veliki obrok vas neće izbaciti iz takta ako održavate normalnu tjelesnu aktivnost. Neravnoteža postaje problem kada previše uživamo u hrani, a smanjujemo našu tjelesnu aktivnost.

Cilj je ostati u ravnoteži – a ako to nije moguće – održavati minimalnu neravnotežu.

Na kraju priče: Ako planirate uživati u hrani s vašom obitelji, slobodno, samo ostanite aktivni. Ne mora to nužno podrazumijevati odlazak u teretanu ili nešto pre intenzivno. Bitno je samo da se držite podalje od kauča.

uživati-u-hrani-s-vašom-obitelji

I naravno, ne koristite vježbanje kao kaznu. I nemojte vježbati samo iz razloga kako bi se bolje osjećali nakon što se niste držali pravilne prehrane. Također, s druge strane, vježbanje ne bi smjelo postati vaš razlog da počnete gledati na hranu kao nagradu.

Ukratko, naše tijelo uvijek broji kalorije, bilo da je riječ o potrošnji ili unosu. Pa ako znate da će prehrana zasigurno biti van ravnoteže tijekom blagdana, pobrinite se da potrošnja održi sveukupnu ravnotežu.

KORACI:

  1. Učinite tjelesnu aktivnost dijelom vaše blagdanske rutine. Naravno da je najlakše samo sjediti i ništa ne raditi i uživati. Ali samo zato što svi drugi žele biti lijeni, ne znači da to i vi želite isto.
  1. Jedite hranu. Samo razmišljajte o tome što jedete te nemojte baš svaku sitnicu trpati u usta nekontrolirano.

Završite godinu snažno. I uživajte u vašim blagdanima!

[1-click-image-ranker]

(648)

Treniraj.me Portal posvećen fitnesu i zdravom životu. Pratite nas na facebooku i instagramu.