Home Trening Trening savjeti KAKO DRŽATI ENERGIJU I ”PUMP” NA VISOKOJ RAZINI ZA VRIJEME TRENINGA?
KAKO DRŽATI ENERGIJU I ”PUMP” NA VISOKOJ RAZINI ZA VRIJEME TRENINGA?

KAKO DRŽATI ENERGIJU I ”PUMP” NA VISOKOJ RAZINI ZA VRIJEME TRENINGA?

641
0

Ako vježbate sigurno vam je poznat onaj osjećaj kad vam ”mišići žele iskočiti”, kad vam bicepsi nabubre i imate osjećaj da ste najjači na svijetu. Taj efekt dolazi iz povećanog protoka krvi te više kisika i hranjivih tvari koji dospijevaju u mišić. Time nije da samo izgledamo bolje već i možemo i poboljšati svoje rezultate treninga. Poboljšajte svoj ”pump” uz ove jednostavne savjete!

1. Osigurajte unos ugljikohidrata

Osigurajte-unos-ugljikohidrata

Ako želite energiju prije treninga neophodno je konzumiranje ugljikohidrata. Vaš glikogen u mišićima mora biti ispunjen ako želite veliku razinu energije, no glikogen nije odgovoran samo za energiju već i za izgled vaših mišića. Zbog svega toga osobe koje su dijetama niskog unosa ugljikohidrata (low carb) izgledaju ”prazno” i ispuhano. Imati visoku razinu energije na low carbu je zaista teško, no poželjno bi bili da unosite sve ugljikohidrate tog dana u razdoblju prije vašeg treninga te time utjecati na kvalitetu vašeg treninga.

2. Osjetite mišiće

osjeti-mišiće

Ne odrađujte trening kao da ste ”robot”. Sigurno znate sve vježbe, serije i broj ponavljanja koji odrađujete, napamet, no to nije razlog da trening odradite ne razmišljajući. Usporite tempo i osjetite kako ”rade” vaši mišići, pri svakom pokretu pokušajte ”stisnuti” taj mišić i fokusirajte se na njegovu aktivnost.

3. Superserije

Dodavanje superserija učinkovito povećava protok krvi u mišiće i osigurava intenzivan mišićni ”pump”. Superserije znači kad prelazite s vježbom iz jedne serije na drugu bez odmora. Zbog svoje dinamičnosti pruža nam osjećaj napumpanosti, također je učinkovit u smanjivanju masnih naslaga jer postižemo aerobni efekt.

4. Opadajuće serije

Dodavanjem opadajućih serija u trening definitivno utječe na njegovu intenzivnost. Opadajuće serije se odrađuju na način da određeni broj ponavljanja napravimo sa većom kilažom, nakon toga smanjimo kilažu i nastavljamo sa ponavljanjima (sa što kraćom pauzom). Na taj način odrađujemo vježbu sve do ”otkaza”, odnosno kada ne možemo više napraviti ni jedno ponavljanje. Ovo mišiće gura do granica, te sa svakim sljedećim ”padom” više krvi juri u stanice i jača ukupni učinak ”pump-a”

5. Smanjite odmor između serija

Epizode odmora ne bi trebale trajati više od 30-60 sekundi. Smanjivanjem odmora između serija može pozitivno utjecati na učinak napumpanosti. Kraća razdoblja odmora – veći protok krvi u mišićima.

6. Motivirajte se glazbom

motivirajte-se-glazbom

Glazba je moćan alat što se tiče motivacije tijekom treninga. Utječe na vaše psihološko stanje te vam daje ”snage” i motivira da dajete svoj maksimum. Odaberite vrstu glazbe i pjesme koje vas osobno motiviraju i osigurajte sebi puno intenzivniji trening – veći ”pump”.

7. Usporite svoj tempo

Sporijim i kontroliranim izvedbama vježbe i pokreta povećavate vrijeme mišićne napetosti. To je jedan od najboljih načina da se osiguraju efikasne mišićne kontrakcije i kasnije razvoj mišića, također time osiguravate pravilan način izvedbe.

8. Hidratacija

Hidratacija

Hidratacija je iznimno važna, općenito u životu, a pogotovo za vrijeme treninga kada moramo povećati unos vode. Ako vodite računa o dovoljnoj količini vode imati ćete veći volumen krvi i tekućine za ispuniti vene i arterije, time pojačati svoj učinak ”pump-a”. Provjerite da li unosite dovoljno količinu vode tijekom treninga, ali i tijekom cijeloga dana. Razmislite kako izgleda osušeno voće – beživotno, zgrčeno. A recimo rajčica puna vode je prava suprotnost. Razmišljajte o svome tijelu na taj način.

(641)

Erika Kraljević Moje ime je Erika Kraljević. Već od malih nogu rodila se moja ljubav prema sportu, zdravom životu i fitnessu. Zadnjih par godina se time ozbiljnije bavim. Već sam godinu dana dio treniraj.me tima, te pišem za našu web i facebook stranicu, gdje svakodnevno komuniciramo s ljudima iz cijele Hrvatske a i šire, dajući im savjete i motivaciju. Želja nam je potaknuti što više ljudi da počnu razmišljati i brinuti se o svom tijelu i zdravlju. Iza nas stoje puno zadovoljnih klijenata, te zaista me uveseljava što možemo učini promijene, makar one bile male.

LEAVE YOUR COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *