Home Trening Ozljede KAKO IZLJEČITI BOL U KOLJENU BEZ OPERACIJE
KAKO IZLJEČITI BOL U KOLJENU BEZ OPERACIJE
0

KAKO IZLJEČITI BOL U KOLJENU BEZ OPERACIJE

1.33K
0

U daljnjoj obradi teme “kako izlječiti bol u koljenu” ne očekujte 3 rečenice… Ako to očekujete u tom slučaju preskočite ovaj moj mali doprinos kako vam pomoći) by #MARIOSLIBAR

Mnoge od nas često “bez razloga” zaboli jedno koljeno, a ponekad ali mnogo rjeđe oba istovremeno.
Što mi tada radimo? Odemo kod liječnika i započnemo kućno “liječenje”, ali kakvo?
 
Svaki doktor prvo šta će nam reći  da kupimo neki analgetik, koje ljekove nebitno jer svi koje bole koljena znaju i upoznati su sa svim ljekovima.
Ako na taj način ne uspijemo riješiti problem, liječnik će nas poslati na rtg koljena kako bi odredio terapiju.
Nakon rtg-a će nam reći da nam je hrskavica “oštećena“ i da će se njeno nestajanje nastaviti ako terapiju ne produžimo lijekovima odnosno produljenjem analgezije samo žmirimo na jedno oko te nas to vodi ka neizbježnom nakon odredenog vremena.
Obično se prepisuju lijekove protiv bolova i injekcije koje nam ubrizgavaju direktno u zglob koljena. Ove injekcije su vrlo skupe, a sadrže lijek protiv bolova i ulje koje će nam pojačati podmazivanje zgloba (ima i jeftinijih varijanti no one se moraju cesto ponavljati a iglom ulaziti u zglob je riskantno zbog unosa infekta iako je sve sterilno).
doktor
Međutim, ako ni one ne pomognu, onda nam preostaje samo operacija, tj.ugradnja proteze, koja je također skupa (ali ide i na socijalno odmah da skroz obradimo temu ), a zatim rehabilitacija koja može biti bolna i dugotrajna te još jedan problem je da se proteze stavljaju u IZNIMNIM slučajevima ljudima mlađim od 60godina.
Sve ove muke su nam postepeno došle zato što smo izgubili dragocjeno vrijeme za pravi način liječenja, jer smo se u stvari bavili smirivanjem POSLJEDICA oštećene hrskavice.
 

Pronađite pravi razlog

Dakle, liječili smo bol koja nas upućuje na problem, umjesto da smo našli razlog i pravo mjesto problema i njega liječili.
Ja to radim tako što nađem koja tetiva, a uz nju i upaljen živac ili ligamenti, su skraćeni iliti spazmatični pa zbog svoje skraćenosti zatežu ligamente koljena i tako čine bol. Sad to diplomatski zvuči ali u principu je zaista jednostavno.
Razlog skraćenosti može biti nazeb, starost, nekretanje, naslijeđena loša kvaliteta tetive ili naglo savijanje koljena koje je u tom trenutku bilo opterećeno…
Zbog toga je glavni problem bola u koljenu u većini slučajeva lociran iznad njega. Problem može krenuti od lumbalno-išijalgičnog dijela, pa preko zadnje ili prednje lože se spušta do koljena gdje se i javlja bol.
Sve ovo se, naravno, ne odnosi na povrijeđena koljena s puknutim ili istegnutim ligamentima te uništenim meniskusom, za taj dio prema mom mišljenju kirurgija je neophodna, nego za sve ostale koji imaju bolove u koljenima bez pravog razloga, a takvih je i  najviše.
Alternativna medicina to liječi masažom, tretmanima istezanja, ali samo na točno određenim mjestima, bez velikih bolova i bez skupih lijekova, gelova, injekcija… i naravno BESPOTREBNIH  OPERACIJA.
Zato vam želim dati dobar savjet – ne gubite vrijeme na liječenje bolova u koljenu već odmah počnite da tražite uzroke tih bolova naravno ako bol potraje dulje od tjedan dana… Prije toga moze biti samo lagano istegnuće kojem ne treba posvetiti toliko pažnje nego primjeniti standarnu terapiju. 
 
bol u koljenu
U mom radu u hitnim kirurskim ambulantama pod standarnu terapiju stavljamo.
 
➡️ elastični zavoj
➡️ hlađenje koljena 
➡️ noga na povišenom
➡️ i naravno kontrola 
 
To se preporuča nakon odrađenog RTG-a.
 
⏩Poboljšajte cirkulaciju i ojačajte mišično tkivo koje drži koljeno.
 
Bol u koljenu nas obavještava i da je cirkulacija – prokrvljenost do njega – smanjena. Time je smanjen dotok hranjivih tvari do zgloba te održavanje kvalitete koštanog dijela, a naročito hrskavice, što i dovodi do njenog trošenja umjesto održavanja.
Bol nam smanjuje, ograničava normalne pokrete što dovodi i do slabijeg lučenja “ulja” za podmazivanje zgloba, što također ubrzava oštećenje hrskavice, a time i odlazak kod kirurga te kao ishod operativno liječenje.
Sve je to usko povezano…
Zato je preventivno ponašanje od iznimne važnosti, a to je, za starije osobe, dosta šetnje u prirodi uz povremeno ubrzan ritam (u zadnje vrijeme viđam sve češće nordijsko hodanje… Pa svakako isprobajte!)
Za one mlađe i srednje dobi to su vježbe čučnjeva, hoda po stepenicama, čučanje s cijelim stopalima na podu bar dva puta dnevno po 5 minuta (ovo vrijedi za sve koji nemaju mogučnost otići u teretanu i posvetiti si dnevno 45min treninga)
Najvaznije je ne odustati i morate biti jako uporni! Počnite s manjim brojem ponavljanja uz obavezno pridržavanje uz nešto ili nekoga. Ukoliko ne možete sami uvjek možete unajmiti osobnog trenera koji će vam pomoći da ojačate mišičje. Pazite kod odabira osobnog trenera zbog sve veće poplave „fejk“ trenera bez imalo znanja!
 
▶️ SUPLEMENTE KOJE PREPORUČAM SVOJIM KLIJENTIMA:◀️
 
 
Priznat ćete da je sve spomenuto MNOGO lakše, bezbolnije, sigurnije, pa i jeftinije (zapravo, besplatno).
Vrijeme koje provodite u bolnicama uz bolove,”trčanje” po apotekama po “lijekove”, trpljenje bolova od injekcija i  bespotrebno trošenje novca, iskoristite za šetnje , trening sa trenerom ili prijateljima. I dajte podršku za volju i istrajnost jedni drugima.
Uspijet ćete, ja vam garantiram, samo ne gubite vrijeme i nadu…

(1330)

Mario Šlibar Zovem se Mario Šlibar. Rođen sam 7.6.1991. Cijeli život sam u sportu, no u bodybuildingu kao izgradnji tijela sam tek 4 godine i to sa prekidima. Bavio sam se brazilskom jiu-jitsom te graaplingom i osvojio desetke medalja, nastupio sam na više od 20 natjecanja. Završio sam medicinsku školu i radim već 8 godina sa ljudima koji imaju zdravstvene poteškoće. uz to sam položio certifikat za osobnog trenera. Kao trener radim već 3 i pol godine te iza sebe imam 50-ak odrađenih transformacija, pomagao sam ljudima sa protruzijom diska te raznim hormonskim poremećajima. U nekom daljnjem radu želio bih raditi i educirati ONLINE treninzima i savjetima širu populaciju u promicanju zdravog života.