Home Prehrana Savjeti o prehrani KAKO SAČUVATI JETRU
KAKO SAČUVATI JETRU

KAKO SAČUVATI JETRU

443
0

Jetra je najveći unutarnji organ, u odrasla čovjeka težak oko 1.2-1.5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Jetra zauzima središnje mjesto u metabolizmu tj. funkcioniranju izmjene tvari u organizmu uključuјući detoksifikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina. Metabolizam bjelančevina, Metabolizam masti, Metabolizam ugljikohidrata, Metabolizam bilirubina i žučnih kiselina, Metabolizam vitamina i minerala, Metabolizam hormona. Da bi sačuvali jetru pročitajte članak do kraja.

Znakovi upozorenja (klinička slika)

 • Povišeni krvni tlak, također i sadržaj kolesterola,
 • Sindrom iritabilnog kolona,
 • Depresija ili razdražljivost,
 • Tamne (jetrene) pjege po koži,
 • Svrab po koži i bolovi u zglobovima.
 • Žutica (ikterus) – žutilo kože i bjeloočnica
 • Svjetlija stolica i tamnija boja mokraće
 • Simptomi nalik na gripu, uključujući povišenu temperaturu, zimice, tresavice
 • Bol ili nelagoda pod desnim rebrenim lukom (zbog povećanja jetre i rastezanja jetrene ovojnice)
 • Gubitak apetita
 • Mučnina, povremeno i povraćanje
 • Osjećaj sitosti
 • Mršavljenje
 • Umor

Dijagnostika

Svi koji se bave sportom u normalnim uvjetima bez anabolika moguće su povišene jetrene probe zbog “stresa” ili ti treninga koji na tijelo vrši pritisak te na daljnjim pretragama (UZV-jetre) može se potvrditi povećanje iste zbog uvjeta u kojima radi, probavlja i čisti. Ovo su fiziološka stanja ukoliko ne odstupaju duplo I više od referentnih vrijednosti.
Svi koji koriste anabolike pogotovo oralne dobro bi bilo jednom mjesečno napraviti kontrolu kompletne krvne slike da ne bi došlo do nekih abnormalnosti koja bi dovela do ireverzibilnih oštećenja…

Liječenje i oporavak

Jetra je organ koji se veoma lako regenerira ujedno je I jedini organ koji se može regenerirati. Čovjek sa 1/3 jetre može normalno živjeti .
U pravilu nije potrebna neka striktna dijeta kod problema sa jetrom. Poželjno bi bilo rasporediti obroke na 5-7 manjih obroka, prehranu obogatiti omega 3 mastima (konzumiranjem plave ribe 2-3x tjedno i/ili dodatcima prehrani), uključiti čim više ne kuhanog svježeg povrća, unos vode 3-4L dnevno ovisi o tjelesnoj masi pojedinca.
Ukoliko želite sanirati jetru na čim brži način ili živite “brzim” načinom života može se ubaciti neka hepatoprotektivna suspstanca.

 

Liječenje i oporavak jetre
Liječenje i oporavak jetre

Isprobane da rade kako treba

– Silymarin/Sikavica ( ovisno od proizvođača 2 kapsule dnevno nakon obroka)
– Artičoka (za jetru I žuč 5×1 kapsula uz svaki obrok)
– NAC (N-Acetyl-Cysteine odličan u kombinaciji sa silimarinom)
– Omega 3
– B-komplex

Ili specijaliziranu formulu THE Nutritiona za zdravlje jetre THE Liver Tonic

Ako se radi provjera stanja jetre nakon “detoksikacije” ne uzimati hepatoprotektivnu terapiju cca 10-15 dana da se ne bi dobio lažno pozitivan test.

KONTROLIRAJTE SE ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE!

(443)

tags:
Mario Šlibar Zovem se Mario Šlibar. Rođen sam 7.6.1991. Cijeli život sam u sportu, no u bodybuildingu kao izgradnji tijela sam tek 4 godine i to sa prekidima. Bavio sam se brazilskom jiu-jitsom te graaplingom i osvojio desetke medalja, nastupio sam na više od 20 natjecanja. Završio sam medicinsku školu i radim već 8 godina sa ljudima koji imaju zdravstvene poteškoće. uz to sam položio certifikat za osobnog trenera. Kao trener radim već 3 i pol godine te iza sebe imam 50-ak odrađenih transformacija, pomagao sam ljudima sa protruzijom diska te raznim hormonskim poremećajima. U nekom daljnjem radu želio bih raditi i educirati ONLINE treninzima i savjetima širu populaciju u promicanju zdravog života.