Home Prehrana Savjeti o prehrani KAKO SPRIJEČITI DOBIVANJE KILOGRAMA KADA KONZUMIRATE ALKOHOL
KAKO SPRIJEČITI DOBIVANJE KILOGRAMA KADA KONZUMIRATE ALKOHOL

KAKO SPRIJEČITI DOBIVANJE KILOGRAMA KADA KONZUMIRATE ALKOHOL

1.17K
0

Za dosta ljudi, piti alkohol je dio života. To je jedna od stvari koja čini ljude interesantnijima, događaje zabavnijima i zapapruje dosta stvari.

Iako je časa alkohola dnevno dobra za zdravlje, također može prouzročiti i dosta štete ako se prekorače preporučene doze.

Alkohol je vrlo jednostavno zlostavljati. To je dokazana činjenica koju većina nas zna od početka. Ali zato postoji način kako možete piti 1-2x na tjedan bez da dobijete one suvišne kilograme.

Naravno da možete izbaciti alkohol iz vaše prehrane, ali stvar je u tome da – osim ako ste 100% trijezni – pokušaj da izbacite alkohol u potpunosti će rezultirati samo neuspjehom. Otprilike ista stvar vrijedi i za vašu najomiljeniju hranu.

Eliminacija stvari iz vaše prehrane nije odgovor, a tu se uklapa i alkohol. Ako volite svoj martini, pivo ili vino, za to postoji bolje rješenje.

Ono što želite je sposoban plan koji će funkcionirati na duge staze, a koji ćete moći uklopiti u vaš način života.

Prije nego krenemo na detalje, bitno je napomenuti kako je potrebno znati svoj dnevni potrebni energetski unos te potreban unos makronutrijenata.

KAKO ELIMINIRATI (ILI SMANJITI) ŠTETU 

Korak 1: Odredite dane kojima ćete piti alkohol

Recimo da imate isplaniran izlazak u grad petkom s vašim društvom. Taj dan u svom kalendaru označit ćete kao ”dan umjerenog konzumiranja alkohola” ili ”dan za alkohol”.

Dani umjerenog konzumiranja alkohola su dani kada ćete popiti samo par pića. Tu na primjer pripada čaša-dvije vina uz obrok.

Tim danima, mjerit ćete unos alkohola u svojoj aplikaciji i to je to. Dokle god zadovoljavate svoj unos makronutrijenata za taj dan i ne prelazite dozvoljen energetski unos, ne morate se uopće brinuti pa makar i konzumirali alkohol.

O ”danima za alkohol” govorit ćemo u koraku 2.

Isto kao što planirate dane kada jedete vani, čineći isto za dane kada konzumirate alkohol može vam itekako koristiti da dođete do svojeg cilja. Jedan od glavnih razloga zašto ljudi ne uspijevaju u svojim dijetama je nedostatak planiranja. Ono što mi ovako činimo je jednostavno ubrajanje alkohola kao dio hrane.

Jer alkohol u biti nije problem. Da, alkohol ima kalorije, ali sam po sebi, alkohol nije taj koji deblja. Krivac je prevelika konzumacija kalorija u suradnji s alkoholom i upravo zato je jako bitno isplanirati dane za konzumiranje alkohola unaprijed.

Korak 2: Na dane kada konzumirate alkohol neka vam unos masti i ugljikohidrata bude nizak

Ako je moguće, neka vam unos ugljikohidrata i masti bude skoro ništa. Ovako ćete osigurati da vam brojke ne rastu tokom dana, što će kasnije pomoći kako ne bi došlo do dobitka suvišnih kilograma.

Korak 3 (Opcija 1): Jedite uglavnom hranu bogatu proteinima i povrće

Na dan konzumiranja alkohola, prehrana bi se trebala bazirati uglavnom na hrani bogatoj proteinima kao što je crveno meso, piletina, puretina, posni sir, proteinski prah, itd. Uz sve to, povrća možete jesti u neograničenim količinama.

Evo zašto:

1. Protein je najviše zasitan makronutrijent, što znači da ćete manje biti gladni. Na taj način kontrolirate žudnju za hranom tokom dana.
2. Unos proteina na te dane pomaže kako bi držali svoju redovnu prehranu pod kontrolom. Drugim riječima ublažit će želju za nezdravom hranom.
3. Povrće je puno vlakana te ima nisku energetsku vrijednost. Na taj način bit ćete manje gladni tokom dana te održati nizak energetski unos.

Korak 3 (Opcija 2): Gladujte tokom dana

Drugi pristup je uvođenje kratkotrajnog posta u vašu prehranu.

U suštini, način na koji bi ovo funkcioniralo je jednostavan: nećete jesti (ili piti ništa što ima kalorije) većinu vašeg dana do trenutka kada počnete konzumirati alkohol. Upravo prije nego počnete konzumirati alkohol imat ćete svoj prvi obrok u danu. Cilj tog obroka je unijeti što više proteina.

S kratkotrajnim postom postići ćete dvije stvari: 1) ”spremit” ćete svoje kalorije za poslije i 2) prije ćete se napiti, što rezultira činjenicom da ćete manje popiti. Manja konzumacija alkohola = manje kalorija.

Ovakav pristup samo je za one koji imaju iskustva s kratkotrajnim postom.

NEKI DRUGI SAVJETI: 

• Dobar izbor alkohola, što se tiče energetske vrijednosti, pića koja su bolja od drugih su: suho vino, vodka, tekila, rum, viski.
• Alkohol nemojte miješati s drugim pićima koja sadrže kalorije, poput gaziranih pića.
• Neka vaš limit konzumiranja alkohola bude 1-2x na tjedan jer činjenica je da što više pijete, to ćete više unositi praznih kalorija. A tek to neće pomoći vašem gubitku kilograma.

Najbolja stvar oko svega navedenog – ako se pridržavate danih smjernica svaki put kada pijete, i vaša prehrana je pravilna ostatak tjedna, nećete dobiti niti jedan kilogram viška. Štoviše, ako uspijete održati kalorijski deficit kroz tjedan čak i uz noć kada ste konzumirali alkohol, zapravo ćete izgubiti suvišne kilograme.

I zadnja stvar, ovo ne znači da je poželjno piti alkohol na dnevnoj bazi. Ovo je samo jednostavan vodič za one dane kada je alkohol neizbježan.

(1166)

Treniraj.me Portal posvećen fitnesu i zdravom životu. Pratite nas na facebooku i instagramu.