Home Prehrana Dijete KETOGENA DIJETA
KETOGENA DIJETA
0

KETOGENA DIJETA

4.87K
0


Ketogena dijeta
je način prehrane gdje se tijelo nalazi u stanju ketoze pri čemu kao izvor energije koristi masti umjesto ugljikohidrata. Ograničavanjem unosa ugljikohidrata dolazi do povećane razine ketona u krvi i urinu. Kada tijelo koristi ketone kao izvor energije onda možete biti sigurni kako ono za svoj pogon koristi potkožno masno tkivo. Stoga je zaključak da kada tijelo nema dovoljno glukoze za svoje metaboličke funkcije, tada pretvara masti iz vašeg tijela u ketone.

Ketoni su savršeno gorivo za naše tijelo i za razliku od glukoze nemaju učinak glikacije, tj. karameliziranja ili ubrzavanja procesa starenja tijela. Ketogena dijeta se, osim kao zdravi životni stil, koristi i kao terapija kod raznih stanja poput epilepsije, autizma, tumora na mozgu, depresije, Alzheimerove bolesti, kardiovaskularnih bolesti i drugih. Godine 1994. u Americi osnovana je Charlie Foundation, nazvana po dječaku koji je izlječen od epilepsije uz pomoć ketogene dijete. Nakon samo četiri dana ove dijete, dječaku su napadaji prestali i više se nikada nisu vratili.

keto---dijetaKetogena dijeta se također koristi i kod liječenja karcinoma, čak i kod onih najagresivnijih. Jedan od najvećih zagovornika i istraživača ove dijete je doktor Thomas Seyfried koji je ujedno i autor knjige Cancer as a Metabolic Disease (Rak kao metabolička bolest). Uz njega najpoznatiji je doktor Dominic D’Agostino koji je objavio istraživanje koje pokazuje odlične rezultate kombiniranja ketogene dijete i hiperbaričnog kisika protiv raka s metastazama. Prilično je jasno zašto ketogena dijeta polučuje odlične rezultate u borbi protiv karcinoma i različitih bolesti. Iz razloga što stanice tumora mozga i drugih čvrstih tumora ovise o glukozi što je potvrđeno u nekoliko studija. Cilj je stoga da se stanice raka izgladne ukidanjem glukoze koja dolazi iz ugljikohidrata te da tijelo uđe u ketozu.

Tijelo najčešće ulazi u stanje ketoze nakon 48 sati od početka smanjenog unosa ugljikohidrata. Kako bi ono u tom stanju i ostalo, potrebno je unositi što manje ugljikohidrata dnevno (30-40g najviše). Svako konzumiranje ugljikohidrata izbacuje nas iz ketoze te nam za ponovni ulazak u to stanje treba 24 – 48 sati, ovisno kolika je količina ugljikohidrata konzumirana. Najbolji način za provjeriti jeste li u stanju ketoze je sa posebnim trakicama pomoću kojih mjerite količinu ketogenih tijela u urinu. Trakice se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Prehrana dakle treba biti bazirana isključivo na proteinima i mastima, a ugljikohidrati koje konzumiramo trebali bi biti samo oni koje smo pojeli usputno konzumirajući proteinsko-masne obroke (posni sir primjerice koji ima oko 3-4 g ugljikohidrata na 100 g). Dakle na ketogenoj dijeti naglasak je na zdravim masnoćama (60-70% ukupnog unosa kalorija) te na bjelančevinama iz mesa, jaja, ribe i sira. Morate pripaziti i na unos orašastih plodove koji su savršen izvor masnoća ali ipak imaju ugljikohidrate u sebi. Orasi i kikiriki na 100 g imaju 13 g ugljikohidrata. Problem kod ketogene dijete je svakako zabranjen unos voća. Voće je također izvor ugljikohidrata (fruktoza) te će vas i ono izbaciti iz stanja ketoze. Zato se obavezno trebate suplementirati sa vitaminima i mineralima. Povrće je dozvoljeno, posebice zeleno povrće, krastavac, cvjetača te se na povrću nemojte ograničavati. Moguće je da ćete prvih nekoliko dana u stanju ketoze osjećati slabost dok vam se tijelo ne adaptira na novo stanje. Zapamtite, ketoza je prirodno i potpuno neškodljivo stanje tijela.

Treninzi na ketozi su najčešće kružni i provođeni sa manjom kilažom ali većim brojem ponavljanja. Doduše, moguće je trenirati određen period ketoze i sa punim opterećenjem ako su zadovoljeni svi preduvjeti, tj. ako je suplementacija adekvatna i ako su se dani punjenja, odnosno, konzumiranja ugljikohidrata, odrađeni u pravom trenutku. Pri takvom režimu gdje ciljano izlazite iz ketoze pa se ponovno vraćate u nju moguće je ostvariti čak i porast snage, mišićni rast te istovremeno gubiti masne naslage. Aerobni trening je također poželjan no on bi trebao biti izvođen u puno manjem intenzitetu od uobičajenog.

[1-click-image-ranker]

(4865)

Mijo Žarko Moje ime je Mijo Žarko. Trenutno sam student završnih godina teologije te filozofije i religijskih znanosti. Sportom, točnije nogometom bavim se od svoje šeste godine. Prošao sam školu nogometnog kluba Inter Zaprešić gdje sam se zadržao do svoje 16. godine, a nakon toga posvetio sam se školovanju te sam nogomet nastavio igrati u niželigaškim klubovima. Već tokom srednje škole razvio sam ljubav prema nutricionizmu i fitnessu pa rado čitam literaturu iz područja prehrane ali i treninga te općenito ljudskog tijela. Cilj mi je, uz daljnu edukaciju i osobni razvitak, prenošenje stečenog znanja i na druge ljude.