Home Trening Ozljede PROTRUZIJA DISKA
PROTRUZIJA DISKA
0

PROTRUZIJA DISKA

1.92K
0

Dakle, diskus je hrskavična pločica ispunjena želatinoznim tkivom i smještene između dva kralješka. Kada se zbog cijelog niza razloga on deformira i oslabi hrskavična ovojnica (nepravilno držanje,uredski poslovi,teški fizički poslovi …), tada se mekani sadržaj izboči. Problem nije u samom “mjehuru” ili deformaciji, već nevolje nastaju onda kada dolazi do pritiska na meka tkiva, a posebice na živce koji izlaze iz leđne moždine i putuju prema nogama ili rukama. Tada može doći do trnjenja ruku, nogu te u najgorem slučaju prestanka “rada” ekstremiteta te popuštanje sfinktera (tada je nužna operacija).

Kod sportaša su kritične one vježbe koje najviše opterećuju baš taj dio a to su u prvom redu MRTVO DIZANJE, VESLANJE U PRETKLONU i ČUČANJ. To ne znači da se navedene vježbe moraju izbjegavati ali potreban je poseban oprez prilikom izvedbe navedenih vježbi zbog potencijalne opasnosti po lumbalni dio kralježnice.

mrtvo dizanje

Bol i simptomi ozljede

Simptomi diskus hernije u lumbalnom dijelu kralježnice koja je najučestalija kod sportaša:
– Bol u donjem dijelu leđa
– Bol ili trnjenje koje se spusta niz nogu
– Bol ili trnjenje u listu noge
– Bol u/ili oko koljena
– Iskrivljeno držanje tijela
– Trnjenje ili žarenje u stopalima (osobito noću)
– Problemi sa kontrolom mokrenja (povremeno “curkanje” mokraće kod napora ili samog hoda)
– Problemi sa kontrolom stopala
– Bolni pokreti trupa (savijanje, istezanje, naginjanje, rotiranje)
– Seksualna disfunkcija

Često se hernija diska sama od sebe povuče i bol se postupno smanji ali u nekim slučajevima bol je konstantna te je potrebna primjena analgetika/antireumatika.

Prevencija i rehabilitacija ozljede leđa

istezanje

Postoje mnogi preventivni programi koji uz minimalan trud mogu drastično smanjiti mogućnost ozljede lumbalnog dijela kralježnice pomoću
različitih prevencijskih vježbi za zagrijavanje prije samog treninga.

Najvažniji dio rehabilitacije je poboljšanje funkcije same kralježnice i to u smislu jačanja mišića koji je okružuju, kao i unapređenja fleksibilnosti, što je moguće postići jedino redovitim vježbanjem pod stručnim vodstvom. Valja naglasiti da nestanak bolova ne znači i nestanak hernije, naprotiv. Ona je još uvijek tu, samo što trenutno ne stvara probleme (iz iskustva mojih klijenata mogu potvrditi da je moguće smanjenje te da se može drastično popraviti kvaliteta života).

Suplementacija kod prevencije

omega 3Najvažniji dodatak prehrani je omega 3. Redovno bi se morala koristiti 3-4 puta dnevno uz obrok. Zašto? Zato jer omega 3 ne samo da štiti kardiovaskularni sustav već omogućuje zglobnim tijelima veću lubrikaciju na taj način olakšava probleme vezane uz kralježnicu i ostale zglobove. Još jedna važna uloga omege 3 je protuupalno djelovanje. Redovnom uporabom smanjujete upotrebu medikamenata (Brufen, Voltaren, …)

Osobno koristim THE OMEGA 3 jer imam popust a možete ga i vi iskoristiti na moje ime 10% (http://goo.gl/ggJ3qd)

Ukoliko imate kakvih pitanja vezanih na temu rado ću odgovoriti u komentarima ispod članka.

[1-click-image-ranker]

(1918)

Mario Šlibar Zovem se Mario Šlibar. Rođen sam 7.6.1991. Cijeli život sam u sportu, no u bodybuildingu kao izgradnji tijela sam tek 4 godine i to sa prekidima. Bavio sam se brazilskom jiu-jitsom te graaplingom i osvojio desetke medalja, nastupio sam na više od 20 natjecanja. Završio sam medicinsku školu i radim već 8 godina sa ljudima koji imaju zdravstvene poteškoće. uz to sam položio certifikat za osobnog trenera. Kao trener radim već 3 i pol godine te iza sebe imam 50-ak odrađenih transformacija, pomagao sam ljudima sa protruzijom diska te raznim hormonskim poremećajima. U nekom daljnjem radu želio bih raditi i educirati ONLINE treninzima i savjetima širu populaciju u promicanju zdravog života.