Home Motivacija STRES I KOJIM GA NAVIKAMA POBIJEDITI
STRES I KOJIM GA NAVIKAMA POBIJEDITI
0

STRES I KOJIM GA NAVIKAMA POBIJEDITI

150
0

Možda ste osoba koja misli kako nije pod stresom i vi ste ti kojima stres ne može ništa? Ili ste pak onaj tip koji svakodnevno pronalazi izlike i u nemogućnosti je obaviti svakodnevne obveze, upravo zbog česte izjave „Ne mogu, pod stresom sam“? U svakom slučaju, nijedna situacija nije dobra.

Činjenica je kako smo pod stresom svakodnevno, priznali mi to sebi ili ne. Svatko se od nas nađe u situaciji kada nas i najmanje sitnice mogu izbaciti iz takta, pogotovo ukoliko smo eksplozivna osoba, i imamo niži prag tolerancije. Međutim, i u trenucima kada nema vidljivih pokazatelja da smo pod stresom, naš organizam može patiti zbog čimbenika za koje nismo niti svjesni. Često se možemo osjećati bespomoćno jer ne stižemo do zacrtanog cilja, iako ulažemo silan trud da obavimo stvari kako treba, jedemo zdravo uz sve te isplanirane dnevnike prehrane, treniramo po određenim propisima, ne kršimo dijetu i trudimo se ostvariti svakakve silne ciljeve. Krivac za svaki neuspjeh usprkos ogromnom trudu, može biti, upravo stres.

Pozitivna je vijest da stres možemo pobijediti određenim životnim navikama, čime ćemo i voditi kvalitetniji život, osigurati zdravlje organizma, biti efikasniji, ostvarivati željene rezultate brže, i bolje, a samim time biti sretniji i otvoriti si put življenju punim plućima. A tada će rezultati stizati sami od sebe. Zapravo, sretan život biti će rezultat dovoljan sam po sebi, što će se uvelike ocrtavati na svim područjima života.

Ukratko, stres je stanje organizma koje organizam sam pokreće ukoliko se nađe u određenoj opasnosti. U određenim je situacijama to vrlo poželjno, međutim radi li taj mehanizam prečesto, to uvelike šteti cjelokupnom zdravlju. Nadbubrežne žlijezde, u situacijama koje prepoznamo kao prijeteće, počinju izlučivati hormon stresa i adrenalin. Ali mi nismo predodređeni da smo stalno u stanju pripravnosti za tako zvani „borba ili bijeg“ potez i to umara naš organizam, što je ujedno i razlog ne postizanja željenih ciljeva.
Samo su neke od posljedica svakodnevne napetosti i stresa sužavanje krvnih žila, ubrzani rad srca, kronični umor, glavobolja, mišićna napetost, želučani problemi, prehlade, problemi sa probavom, nervoza i općenito nezadovoljstvo. Činjenica je da kada smo pod stresom, naš organizam ne može funkcionirati kako treba a samim time ne uspijevamo u svojim naumima, kakvi god oni bili. Jako je bitno upravljati stresom, jer njegovo zanemarivanje faktor je koji pogoduje nastanku mnogim zdravstvenim problemima. Kako upravljati stresom:

1. Prvo primijenite situacije koje za vas znače stres

Prvo primijenite situacije koje za vas znače stres

To mogu biti svađe sa partnerom, roditeljima, kolegama. Nezadovoljstvo privatnim odnosima, životni problemi. Međutim, to mogu biti i situacije iz svakodnevice kojih niste ni svjesni, kao što su zastoji u prometu, stresne situacije na poslu i doma, užurbani ritam života, čak i gledanje TV-a – sve to doprinosi konstantnom stanju uzbune i pretjeranoj stimulaciji organizma

2. Prihvatite činjenicu da ste vi jedini odgovorni za način na koji ćete reagirati

Činjenica je da uzrok stresa može biti neki vanjski faktor, međutim način na koji ćete vi reagirati, samo je vaš odabir. Vjerujete da što se više iznervirate, to samo vama može štetiti. I vašem organizmu. Najznačajnija odluka svakoga jutra koju možete donijeti je upravo – vaš izbor stava. Stav je važniji od vaše prošlosti, budućnosti, novca, posla, uspjeha ili neuspjeha. Budite svjesni da ste vi ti koji imate kontrolu nad svojim životom i svojim prihvaćanjem svake situacije. Uzročnik stresa može biti vanjski čimbenik, međutim stres stvarate VI.

3. Odlučite poduzeti određene promjene u svom načinu života

Odlučite poduzeti određene promjene u svom načinu života

Promjena života i životnih navika nije nimalo lak izbor. Međutim, ne možemo očekivati drukčije rezultate ne promijenimo li tehnike kojima ih želimo postići, a probleme nećemo riješiti koristeći istu vrstu mišljenja koje smo koristili kada smo te probleme i stvorili. Ukratko, stavite na papir želje i ciljeve koje želite postići, i krenite u njihovo ostvarenje jer jedina osoba koja vas može kočiti, upravo ste vi sami.

4. Sada i poduzmite ključne promjene

Jedite sporije, smijte se više. Više slušajte, a sa manje priče više kažite. Družite se češće, odmarajte kvalitetnije. Ukratko, shvatite da na uživanje u životu ne možete četkati. Vi morate biti ti koji će stvoriti trenutak vrijedan uživanja.

5. Zdravije se hranite

Zdravije-se-hranite

Prehrana je jedan od najvažnijih aspekata borbe protiv stresa. Hrana koja je masna, slana i puna šećera, negativno djeluje na hormonalnu ravnotežu organizma i uzrokuje poremećaje u izmjeni tvari te ometa normalno funkcioniranje metabolizma. Teška hrana umara organizam jer je za nju potrebno mnogo više vremena kako bi se probavila, što za organizam znači ni manje ni više nego stresno stanje. Današnja hrana ima vrlo malo vlakana, složenih ugljikohidrata, voća i povrća, a bogata je mastima, šećerom, solju i proizvodima životinjskog podrijetla. Zato je potrebno uravnotežiti svoju prehranu, jesti više malih obroka dnevno, i uvrstiti namirnice bogate vlaknima (žitarice, mahunarke, voće i povrće), te proteine, esencijalne masne kiseline i složene ugljikohidrate. Uravnotežena prehrana neophodna je za postizanje dobrog zdravlja, i utječe na sposobnost nošenja sa stresom

6. Spavajte dovoljno i pijte dovoljno tekućine

Spavajte dovoljno

Bitno je spavati između 6 – 8 sati dnevno. Koliko god se trudili isklesati tijelo, završiti neki projekt, biti izvrsni u svojim ciljevima, umorno tijelo neće vam to omogućiti. Kao što vam to neće dopustiti niti dehidrirano tijelo. Znači silne kave i ušećerene napitke u šarenim bočicama, zamijenite mlakom vodom, prirodnom limunadom, prirodnim čajevima i svježe iscijeđenim sokovima.

 

7. Aktivno vježbajte ali još aktivnije odmarajte

Natjerajte se na trening, bez obzira na kakvu se vrstu odlučili. Ne postoji loš trening, osim onog jednog koji ste odlučili preskočiti i odležati večer na kauču uz kutiju čokoladnih keksiju. Budite aktivni iz dana u dan, pješačite više kada god to stignete, a nakon dugog sjedenja razgibajte se i istegnite. Odlučite se za određene dane u tjednu kada ćete trenirati, a osjećaj zadovoljstva koji će vas pratiti na putu kući nakon treninga, odagnati će štete uzrokovane stresom prouzrokovane još danima unatrag. A uz pozitivan stav koji ide paralelno uz fizičku aktivnost, mnogo će vas teže nešto i uspjeti izbaciti iz takta. Međutim, na one sitne sate kada se odlučite odmoriti, priuštite si čaj u miru, dobar film, neku masažu, ili jednostavno, steknite naviku da legnete u prigodno doba.
Na kraju, poduzmite navedene korake. Usudite se raditi na sebi i kvaliteti svoga života. Pobijedite stres sitnim koracima, ali zato vrlo sigurnim. Izborite se za sebe zdravim životnim navikama koje možete malo na malo usvajati iz dana u dan, i mijenjanjem vlastite percepcije o svom vlastitom stavu. Usudite se probati. Vjerujte, tijelo će vam biti zahvalno. A vi još zahvalniji!Aktivno-vježbajte-ali-još-aktivnije-odmarajte

(150)

Tina Pamić Moje je ime Tina Pamić i diplomirala sam Marketing na Ekonomskom Fakultetu u Rijeci. Oduvijek gajim ljubav prema područjima psihologije i rada sa ljudima, a posebice prema zdravom načinu života. Zbog vlastitog zdravlja okušala sam se u prehrani bez glutena, laktoze, rafiniranih šećera, mliječnih proizvoda i proizvoda životinjskog podrijetla, a dugi se niz godina bavim fitnessom što je uvelike utjecalo na poboljšanje kvalitete moga života. Želja mi je promicati prednosti zdrave prehrane, bavljenja sportom, pozitivnog razmišljanja, i općenito rada na sebi, te pružiti drugima motivaciju kako bi napravili promjenu i ostali ustrajni u mijenjanju svog života na bolje.